A gutkha mellékhatásai

Áttekintés

Gutkha egy másik név a béta-dió számára. A kis dózisok eufóriát és megnövekedett energiaáramlást okozhatnak, míg a nagy adagok a NIH szerint a szedációt okozhatják. Serkentő aktivitásának köszönhetően a gutkha a világ számos területén szabadidős drogként használható. Azonban a guthka, amelyet rendszerint rágnak, van néhány mellékhatása.

Rákkeltő hatások

A betel-dió potenciálisan karcinogén összetevőket tartalmaz, az NIH szerint. A hosszú távú alkalmazás orális submucous fibrosisot okozhat, amely megnehezíti a száj kinyitását. Ez vezethet a rákos rákos elváltozásokhoz a szájban és a rákos megbetegedéssejtes karcinóma. A rendszeres használat növelheti a többi szájüregi rák, valamint a máj, a méhnyak, a gyomor, a prosztata és a tüdő rákát is. Egyéb akut hatások lehetnek a gyors szívverés, az alacsony vérnyomás és az asztma súlyosbodása.

Légzési reakció

Egyes emberek légzési problémákat jelentenek a gutkha használata után, az NIH szerint. Vannak, akik megtapasztják a zihálás és a megnövekedett légzési arány. Bár a tudományos szakirodalomban nincsenek dokumentált allergiás reakciók, azok a betegek, akik allergiásak a Palmaceae más tagjaira vagy a pálmafészkére, elméletileg a gutkha reakcióit tapasztalhatják.

Testreakciók

A betel levelek vegyi anyagai megváltoztathatják a bőr színét, valamint a táguló pupillák és homályos látás. Az Aetna InteliHealth szerint nagy dózisú rohamokat jelentettek. A Gutkha is okozhat vagy súlyosbíthatja azokat az állapotokat, amelyek izommerevség, remegés, bizonyos testrészek mozgásának nehézségei, valamint nem szándékos száj- vagy arcmozgások.

toxicitás

Egyesek az NIH szerint a gutkha használatából származó toxicitási tüneteket tapasztalnak. Ezek közé tartoznak a megnövekedett nyáltermelés, fokozott szakadás, izzadás, inkontinencia, hasmenés, öblítés és láz. További problémák lehetnek a szemmozgás, a zavar, a pszichózis, az amnézia vagy az eufórikus érzés problémái. A mentális tünetek, mint a szorongás és a memória elmúlása, hosszú távú használat során jelentkezhetnek.

A gutkha használata hányást, hányingert, gyomorfájást és hasmenést okozhat. Az NIH szerint a magas vagy alacsony vérnyomás, emelkedett bőrhőmérséklet és szabálytalan szívverés is okozhat mellkasi fájdalmat. A betel rágás is károsíthatja az ínyeket, és az emberek égési és szájszárazságot tapasztalhatnak.

A gutkha egyéb mellékhatásai kóros pajzsmirigyfunkcióhoz és veseelégtelenséghez vezethetnek, az Aetna InteliHealth tanácsát, valamint az anyagcsere-szindrómát, a májtoxicitást és az immunszuppressziót. Az is megváltoztathatja a vércukorszintet, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Rövid távú hatások

Hosszú távú hatások