A ko-kodamol mellékhatásai

Agyi mellékhatások

A ko-kodamol egy fájdalomcsillapító, amelyet felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek enyhe vagy közepesen súlyos fájdalma kezelésére alkalmaznak, és olyan mellékhatásokkal rendelkezik, amelyek számos testrendszert érintenek. Kódinfoszfát, opioid, paracetamol vagy acetaminofén kombinációjából áll. Nem ajánlott a kisgyermekek és a terhes nők számára. Az idősek érzékenyebbek és több mellékhatást mutatnak. A gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon orvosával és olvassa el a gyártó tájékoztatóját.

Gyomorfekély.

Ezek közé tartozik az álmosság, zavartság, fejfájás, szedáció, rövid távú memória elvesztése, eufória, visszaélés és függőség. A gyógyszer is okozhat hangulatváltozásokat, például a depressziót. Ritka mellékhatások közé tartoznak a görcsök, a hallucinációk, a rémálmok és az ellenőrizetlen izommozgások. A gyógyszer is homályos vagy kettős látást okozhat. Ezért a pácienseknek azt tanácsolják, hogy ne vezessenek gépjárművet vagy használjanak gépeket, mondja a medibolism.com honlap. A fokozott szedáció akkor következik be, ha a ko-kodamolt alkoholokkal, antipszichotikumokkal, benzodiazepinekkel, antihisztaminokkal, alvási tablettákkal vagy nyugtató antidepresszánsokkal kombinálják. 1. és 3.) 2009-ben az Egyesült Királyság kormányának felügyelője azt javasolta, hogy az emberek három napon belül váljanak függővé a páciensekkel szemben (lásd 4. forrás)

Légúti mellékhatások

A ko-kodamol gyomorfekélye meglehetősen gyakori és a kodeinnel kapcsolatos. Ezek közé tartozik a szájszárazság, vérzésgumi, székrekedés, hányinger / hányás, hasnyálmirigy-gyulladás, hasi fájdalom és fájdalmas vizelés. Lehetséges az anorexia is, a British National Formulary szerint. Az akut alkoholizmusban lelassíthatja a bélmozgásokat veszélyes szintekre, beleértve a paralitikus ileust is. A ko-kodamol túlzott fogyasztása májkárosodást okozhat (lásd 3. hivatkozás)

Cardiovascularis mellékhatások

Ezek közé tartozik a légszomj és nagyobb dózisok, légzési depresszió. Ez különösen kockázatos a krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő betegeknél. A kodeinnel el kell kerülni az asztmás támadás során. Kerülni kell a fejsérülésekben szenvedő betegeket is: a kodein átjut a placentán, és légzőszervi és szívbetegségekhez kapcsolódik a bababen. Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek a terhesség biztonságosságának megállapítására szolgálnak, ezért a terhesség során történő alkalmazást kerülni kell. Fizikai függőség fordulhat elő a baba. A gyógyszer az anyatejbe is belép. A kodein mennyisége túl kicsi ahhoz, hogy káros legyen. Az anyák változhatnak a kodein metabolizálásának képességében, ami a csecsemő morfin túladagolásának kockázatához vezethet, mondja a British National Formulary.

Általánosított mellékhatások

A ko-kodamol kardiovaszkuláris mellékhatásai közé tartozik a lassú szívverés, az ájulás, az alacsony vérnyomás és a szívdobogás. Vérképzőszervi megbetegedésekről számoltak be.

A kodein lebomlási sebessége jelentősen változik. Ez a gyógyszer csökkentett hatásához vagy fokozott mellékhatásokhoz vezethet. A ko-kotamol nem alkalmazható mérsékelt / súlyos vese- és májbetegségben, obstruktív légúti betegségben szenvedő betegeknél. Elővigyázatossággal kell eljárni azoknál, akiknél megnagyobbodott prosztata, myasthenia gravis, az epeutak betegségei, pajzsmirigy betegségek, görcsös betegségek és szívritmuszavarokkal küzdő emberek vannak. Egyéb általános mellékhatások közé tartozik az allergiás reakciók, bőrkiütések, könnyű zúzódás, Arcpír, ödéma és viszketés.