A magnézium antacidok mellékhatásai

Áttekintés

Az antacidok olyan over-the-counter gyógyszerek, melyeket gyomorégés, emésztési zavar vagy savas reflux enyhítésére használnak. Ezeket magnéziummal, alumíniummal, kalciummal vagy magnézium és alumínium kombinációjával állíthatjuk elő. Az antacidokat csak alkalmi tünetek esetén szabad alkalmazni. Ha a tünetek következetes vagy gyakoriak, forduljon orvosához. Bár ezek a gyógyszerek általában biztonságosak, mellékhatásai vannak a használatukhoz.

Hasi diszkomfort

A magnézium antacidok, mint például a magnezia tej, hányingert és hányást okozhatnak, de a fő mellékhatás a hasmenés. Mások alumíniumot is tartalmaznak. Mivel az alumíniumtartalmú antacidák mellékhatása a székrekedés, a kettő általában egyensúlyban áll egymással, csökkentve a hasi mellékhatások előfordulását. A University of Puget Sound azt jelzi, hogy orvoshoz kell fordulnia, ha az émelygés és a hányás egy napnál tovább tart, vagy ha a hasmenés meghaladja a 48 órát.

A tápanyagcsökkenés

A magnézium antacidok enyhítik az emésztési zavarokat és gyomorégést a gyomorsav neutralizálásával. A szervezetnek megfelelő mennyiségű gyomorsavval kell rendelkeznie, hogy felszívja a tápanyagokat, például kalciumot, B12-vitamint, vasat, folsavat és cinket. A Penn State University szerint a magnézium antacidok csökkenthetik ezeknek a tápanyagok felszívódását. Ezek a gyógyszerek a foszfáthoz is kötődhetnek, így a szervezet nem képes felvenni. A tápanyagok elnyelésének képtelensége számos vitaminhiányhoz vezet. Az alacsony foszfát- és kalciumszintek izomgyengeséget és osteomalagát okozhatnak. A vas és B12 hiányosságok is okozhatnak vérszegénységet. Ezenkívül a terhességeket veszélyeztetheti, ha az anya nem kap megfelelő mennyiségű folsavat.

Gyógyszerkölcsönhatások

A magnéziumtartalmú antacidok sok gyógyszer hatásosságát megváltoztathatják. Bizonyos antibiotikumok, mint például a kinolon és a tetraciklin, nem szívódnak fel magnézium antacidokkal való bevitelkor. A Maryland Egyetem Orvosi Központja kijelenti, hogy egy órával az antibiotikumot kell bevinnie, vagy két órával az antibiotikumok szedése után várnia kell az antacidákra. A magnezia tejében található magnézium-hidroxid növelheti a cukorbetegség kezelésére szolgáló gliburid és glipizid felszívódását. Ez valóban előnyös lehet a csökkent vércukorszint fenntartásában. Mivel a magnézium megakadályozhatja az oszteoporózis kezelésére alkalmazott biszfoszfonátok felszívódását, a magnéziumtartalmú antacidákat vagy egy órával az orális biszfoszfonátok beadása előtt vagy két órával kell bevenni.