A propilénglikol tulajdonságai

Áttekintés

A propilénglikol egy kicsi, szénalapú molekula, amely az alkoholcsaládban van, valamint a jól ismert vegyületek: etanol (alkoholfogyasztás) és izopropil (dörzsölő alkohol). Ez talán leginkább hasonlít az etilénglikol fagyásgátló vegyületeire, és ez is jégmentesítő vegyületként és fagyásgátló hatású. Többnyire azonban a propilénglikol hatékony oldószer és a gyógyszerek, kozmetikumok és dezodor rudak közös alkotóeleme.

Fizikai tulajdonságok

A propilénglikol anyagbiztonsági adatlap (MSDS) szerint ez egy színtelen, enyhén édes ízű folyadék, és különösen viszkózusabb, mint a víz, vagyis lassan folyik, mint a szirup. Olvadáspontja -72,4 ° F, forráspontja 370,8 ° F. A fajsúlya 1,036, ami azt jelenti, hogy csak enyhén sűrűbb, mint a víz. A gőznyomása normál szobahőmérsékleten elhanyagolható, ezért a propilénglikol jelentősen nem párolog.

Molekuláris tulajdonságok

A propilénglikol egy viszonylag kis molekula, amely három szénatomból, két oxigénatomból és nyolc hidrogénatomból áll. A molekulasúlya 76,09 g / mol, a CRC Handbook of Chemistry és Physics szerint. A vegyület kis méretű és szerkezeti hasonlósága az ivóvíz alkohollal nagyon vízben oldódik, valójában a propilénglikol higroszkópos, ami azt jelenti, hogy vizet távolíthat el a levegőből és feloldhatja a vizet. Ennek eredményeképpen a levegőbe nyitott propilénglikol mintája idővel megnöveli a vízmennyiséget, mivel vízhez jut.

Kémiai tulajdonságok

A propilénglikol molekula meglehetősen stabil és nem bomlik idővel. Nem reagál levegővel, bár enyhén tűzveszélyes magas hőmérsékleten az MSDS szerint. Mivel a propilénglikol gyúlékony és vízben oldható, a víz nem megfelelő tűzvédelmi módszer, a tűz oltására ajánlott száraz, nem tűzveszélyes por. A propilénglikol jelentős és fontos vegyi tulajdonsága, hogy amikor vízzel keveredik, megzavarja a jég képződését, ami fagyásgátlási segédanyaghoz vezet. Míg a víz önmagában lefagy 32 ° F-on, a propilénglikol 36% -os oldata folyékony, 0 fokfahéjra, és koncentráltabb oldatok alacsonyabb hőmérsékleten fagynak le.

Biológiai tulajdonságok

Az MSDS szerint a propilénglikol enyhén mérgező a bőrre és a szemre, és nagy dózisokban toxikus, ha lenyelik. Bizonyos aggodalomra ad okot, hogy a vegyület abszorbeálódik a bőrön keresztül, ami azt jelenti, hogy a nagy felületű expozíció olyan tüneteket eredményez, mint a lenyelés során keletkező tünetek. Különösen a propilénglikol károsítja a központi idegrendszert, amely magában foglalja az agyat és a gerincvelőt. Állatkísérletes bizonyíték van arra is, hogy mutagén tulajdonságai vannak, vagyis rákot okozhat, és teratogént jelent, vagyis születési rendellenességeket okoz. Míg a nagy dózisú belégzés ritka a propilénglikol alacsony volatilitása miatt, ha felmelegszik és belélegezve légzőszervi irritációt és központi idegrendszeri zavarokat okozhat.