A vizelet leggyakoribb okai és emelkedett májenzimek

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések és a vizeletküszöbök a vizelet két leggyakoribb oka a vizeletben, amelyet hematuria néven ismerünk. A brutális hematuria, ami azt jelenti, hogy a vizelet vörös és véres, piros és véres, különbözik a mikroszkopikus hematuria, azaz nincs látható elszíneződés. Az USA-ban az alkoholos zsírmáj és a krónikus hepatitis C a máj enzimek enyhe vagy közepes emelkedésének okai között szerepel, jegyzi meg a Hepatitis-Central.com.

Urinary Calculi

A húgyúti fertőzések mind férfiakban, mind nőkben előfordulnak, de a nők gyakrabban kapják őket. A fertőzés forrása gyakran a baktériumok, amelyek bejutnak a húgycsövön keresztül és inkubálják a hólyag belsejében. A gyakori tünetek közé tartozik a fájdalmas vizelés és az az érzés, hogy mindig vizelni kell, bár bizonyos esetekben a mikroszkópos hematuria az egyetlen jelzés, hogy valami nem megfelelő. Az orvosok rendszerint antibiotikumokat írnak fel a húgyúti fertőzések kezelésére, és a terápiához szükséges idő függ a fertőzés súlyosságától.

Alkoholos zsírmáj

A húgyhólyag a szilárd részecskékre vonatkozik, amelyek a húgyutakban keletkeznek. Ezek a részecskék leggyakrabban kalcium-oxalát kövekből állnak. Ha a kövek 5 mm-nél nagyobbak és a húgyhólyagokba kerülnek, akkor a csöveket, amelyek a vizeletből vesznek fel a vesékből a hólyagba, elakadhatnak és blokkolódást okozhatnak. Ez a helyzet általában olyan tünetekhez vezet, amelyek hányingert, hányást, súlyos fájdalmat és heves hematuria jelentkeznek. A húgyhólyag gyakori oka egy hypercalciuria nevű állapot, ami azt jelenti, hogy a páciens kilélegezi a vizeletben jelentkező abnormálisan magas kalcium koncentrációt.

Hepatitis C

Az alkoholtartalmú zsírmáj az alkoholos májbetegség első szakaszát jelenti. Minden nehéz italnak zsíros májat mutat. Ezen kívül a mérsékelt fogyasztók mintegy 40 százaléka, akik naponta körülbelül 10 gramm alkoholt fogyasztanak, a Cleveland Clinic szerint a zsírmáj jeleit mutatják. Amikor ezek az adatok egy közelmúltbeli Gallup-felmérés eredményeihez kapcsolódnak, amely azt mutatja, hogy a felnőttek 67 százaléka az amerikai alkoholos italokban, világossá válik, hogy az alkoholos zsírmáj széles körben elterjedt probléma. A legtöbb esetben a páciens orvosa diagnosztizálja az alkoholos zsírmájat, miközben megvizsgálja az emelkedett májenzimek okait egy olyan betegnél, aki az alkoholfogyasztás szokásos használatával jár.

A krónikus hepatitis C az alanin és az aszpartát aminotranszferáz máj enzimjeit felemeli a felső normál határértékek 1-3-szorosára. Az USA-ban a hepatitis C vírus körülbelül 4,1 millió embert érint, ezáltal az emelkedett májenzimek egyik leggyakoribb oka. A krónikus májbetegség valamennyi esetének jelentős része nyomon követhető a hepatitisz C-be. Sok krónikus hepatitis C-ben szenvedő beteg nem mutat tünetet, annak ellenére, hogy a májfunkciós vizsgálatok enyhe vagy közepes mértékű emelkedést mutatnak a májenzimekben. Az orvosoknak szükségük lehet egy májbiopszia eredményére a betegség súlyosságának és az állandó májkárosodás mértékének meghatározása érdekében.