Az állkapocs rákos tünetei

Áttekintés

Az állkapocsban jelentkező rákot elsődleges állkapocs-ráknak nevezik. Az elsődleges állkapocs rákra példaként említhető a rosszindulatú óriássejtes daganatok, Ewing-szarkóma és osteosarcoma. Alternatív megoldásként más szövetekből származó rákok terjedhetnek az állkapocsra. Ez másodlagos pofa rák. Gyakori példa a csípősejtes karcinóma miatt a csontos invázió. Az elsődleges és a másodlagos állcsontrák tünetei a nem szabályozott tumor növekedés által okozott helyi csontpusztulást tükrözik. Az állkapocs rák tüneteinek felismerése segíthet a korai diagnózisban és a kezelésben.

Állkapocs fájdalom és hajlékonyság

Az állkapocs-fájdalom jellegzetes tünete az állkapocs-daganatoknak. A fájdalom jellemzően tartós és lassan fejlődik, intenzitással növekszik, ahogy a tumor nő. A pofa fájdalom a nyakra vagy másutt az arcra sugározhat, ha a daganat az arc idegéhez közel helyezkedik el. Attól függően, hogy a daganat helye az állkapocson belül van, a rágás fokozott fájdalmat okozhat. A daganat által érintett terület általában érzékenynek érzi az érintést.

Arc- vagy Intravénás Tömeg

A jelentős méretű pofa-rákos daganatok észrevehető masszát okozhatnak az arcon vagy a szájon belül. Az állkapocs belső részéből származó rákok a szájon belüli tömegeket okozhatják. Az állkapocs külső oldalán kialakulóak általában arcmasszákhoz vezetnek. Az állkapocs Ewing-szarkóma jellemzően a serdülőkre és a fiatal felnőttekre hat. Ezek a rákok gyorsan nőnek, mivel az állkapocs csonttömege csekély, a lábak vagy karok hosszú csontjaihoz képest, ahol Ewing tumorok gyakoribbak. Nevezetesen, a Nemzeti Rákkutató Intézet jelentése szerint az állkapocs és csontok osteosarcomasának jobb hosszú távú prognózisa van, mint a végtagoknál. Az állkapocs és az arc csontjai átlagosan kisebbek, mint a karok és lábak hosszú csontjai, és kisebb arányban terjednek a test többi helyére.

Laza fogak

A laza fogak kialakulása lehet az állkapocs-daganatok korai felismerése. Az állkapcsok olyan egyedi foglalatokat tartalmaznak, amelyekben a fogak rögzítve vannak. Az állkapocs daganata erõsítheti ezeket az aljzatokat, ami a fogak lazítását okozza. A daganat méretétől függően egy vagy több fog érheti. A fogak potenciális bevonása miatt a fogorvosok szerepet játszanak az állkapocs-daganatok korai felismerésében.

Figyelem

Azonnal forduljon orvosához vagy fogorvosához, ha bármilyen tünete van, ami jelezheti az állkapocs rák lehetőségét. Míg más, nem vírusmentes állapotok hasonló tüneteket okozhatnak, jobb, ha az óvatosság oldalán téved.