Belső carotis artéria elzáródási tünetei

Áttekintés

A belső carotis artéria az egyik oldalon az agykéreg nagy részét biztosítja, beleértve a frontális, parietális és temporális lebenyeket is. Az agy hátsó részeit csak a különböző artériák szolgáltatják. A belső karotid kettéosztódik két nagy ágra, a középső és az elülső agyi artériákra, és a tünetek a véráramlás megszakadásából származnak.

Az okkláció tünetek nélkül

Bár ennek a nagy artériának az elzáródása pusztító hatással járhat, az agy egyetlen része sem függ az egyik oldalon lévő belső karotidtól. Amint azt a “Sobotta – az emberi anatómia atlaszja” mutatja, a vér ugyanazon a téren áramlik ki a posterior keringésből származó artériákról és a másik oldali belső karotidról: Minden ember különböző kommunikációs szinten születik A nagy erek. A tünetek ezért különböznek a különböző emberek között. Ezenkívül, ha az elzáródás fokozatosan fejlődik, a kommunikáló artériáknak több ideje van a növekedésre, és több vért adnak a másik oldalnak, ha elzáródnak. Az “Adams és Victor’s Neurologyi Alapelvei” szerint a belső karotid artériák elzáródásának 30-40% -a tünetmentes.

Motoros tünetek

A belső karotid elzáródása az egész ellentétes felét megbénítja az arc és a test számára. Ennek oka elsősorban a középső agyi artéria véráramlásának megszakadása, amely az egyik két fő ágának egyike, amely a cortex főmotoros területének strokejához vezet. A másik nagy ág, az elülső agyi artéria véreket biztosít a lábak és az alsó végtagok irányítására. A paralízis lehet teljes vagy részleges, csak egy lábat érinthet, vagy a lábat és a karot a másik oldalon.

Vízió és szenzáció

A karotid elzáródását gyakran megelőzi az egyik szemben történő átmeneti vakság, ami az amaurosis fugax néven ismert. Amint azt a “Harrison’s Internal Medicine Principles” című közleményben leírják, a befejezett stroke a vizuális mező felének vagy annak kisebb részének elvesztését okozhatja. Az érzés elveszhet a test másik oldalán, mivel a kéreg érzékelő részét a középső agyi artéria is biztosítja. A motoros tünetekhez hasonlóan az érzékelési zavarok enyhe vagy súlyos lehet. A páciens elveszítheti a térbeli elhelyezkedés érzését, és nem képes komplex integrált mozgásokat végrehajtani, még akkor sem, ha az izmok teljesen működőképesek.

Beszéd és nyelv

A beteg teljesen elnémulhat. Lehet, hogy képes beszédet készíteni, de érthetetlen lesz. A nyelv megértése sértetlen lehet vagy elveszhet. A stroke tünetei gyakran javulnak az idővel, különösen akkor, ha a beteg rehabilitációban részesül az elveszett funkció helyreállítását célzó konkrét gyakorlatokkal.

Előfordulhat személyiségváltozás, beleértve a passzivitást és az előre nem tervezhetőséget. A “Harrison’s Internal Medicine Principles” szerint a görcsrohamok a stroke gyakori tünetei. Gázrendellenességek akkor is előfordulhatnak, ha a szem izmainak tápláló idegeit nem befolyásolja. A betegnek nehézséget okoz a szeme a kívánt irányba mozog. A memória károsodhat. A vizelet inkontinencia egy másik lehetséges tünet.

Egyéb tünetek