Foglalkozási terápia előnyei a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára

Áttekintés

A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem működik optimális hatékonysággal a vért a test többi részéhez. A MayoClinic.com szerint a mögöttes okok egyike a szívroham, szivárgó szívcsapok, veleszületett rendellenességek és fertőzések. Mivel a szív nem szivattyúz hatékonyan, a szervezetnek nincs elég oxigénes vérük az izmok megfelelő működéséhez és az agy működéséhez. Sokan úgy találják, hogy funkcionális képességei megváltoznak, ahogyan ez a betegség előrehalad, és egy foglalkozási terapeutától gondoskodnak a függetlenség visszaszerzésében.

ADL képzés

A mindennapi élet, vagy az ADL-ek tevékenységei a napi feladatok a test ápolására szolgálnak. Ezek közé tartozik a fürdés, a toalettelés, az öltözködés és az alapvető étkezés előkészítése. A foglalkozás terapeuta képzést biztosít a szívelégtelenségben szenvedő beteg számára annak biztosítására, hogy képes elvégezni ezeket a feladatokat önállóan, hatékonyan és biztonságos módon. A képzés során a feladatok egyszerűsítése vagy az új technikák oktatása egy tevékenység végzéséhez vezethet.

Otthoni biztonság

A szívelégtelenségben szenvedők könnyedén elfáradnak, ami növelheti a biztonsági kockázatokat, különösen az egyedül élők számára. A foglalkozási terapeuták biztosítják az otthoni oktatás lehető legbiztonságosabb elvégzését, és szükség esetén átrendezik az elemeket az esések vagy sérülések kockázatának csökkentése érdekében. A szívelégtelenségben szenvedő betegek előnyei abban rejlenek, hogy a tálcák a magas polcokról az alsóbb szintekre, vagy akár a pult szintjére kerülnek. Az OT javasolhatja, hogy eltávolítsák a dobószőnyegeket vagy a kapaszkodókat, mint további biztonsági óvintézkedéseket.

erősítése

Mivel a test izmai krónikusan oxigénhiányban vannak, a szívelégtelenségben szenvedők végül gyengék és gyengék lehetnek. A foglalkozási terapeuták gyakorlatokat tesznek az izmok erõsítésére, elsõsorban a felsõ végtagokra összpontosítva. Az aktív mozgás szelíd programjától kezdve, amely egyre erőteljesebben halad előre az ellenállóképességgel vagy kézzel súlyosabb kihívást jelentő gyakorlatokkal szemben, az OT erősít és javítja a fegyverek használatát.

Energiatakarékosság

Az OT-k középpontjában a szívelégtelenségben szenvedő betegek képzésére összpontosítanak az energia megőrzéséhez szükséges technikákban, és korlátozzák a légszomj és a kimerültség epizódjait. M. V. Radomski és C.A. A “Fizikai diszfunkció foglalkozási terápiája” című jelentés szerint az OT célja, hogy maximalizálja a páciens azon képességét, hogy a környezetében függetlenül működjön. Ennek elérése érdekében a foglalkozás terapeuta mély légzési gyakorlatokat, kompenzációs technikákat és környezetvédelmi alkalmazásra vonatkozó ajánlásokat nyújt, hogy a mozgás a lehető leghatékonyabb legyen.

A legtöbb szívelégtelenségben szenvedő férfi az izomgyengeség, az alacsony állóképesség vagy a kettő kombinációjának eredményeként küszködik öngondoskodási feladatok elvégzésével. Időnként különleges felszerelésre van szükség a függetlenség fenntartásához, mivel a foglalkozási terapeuta segít ezeknek a kérdéseknek a kezelésében. A napi tevékenységek elvégzéséhez segítséget kell nyújtani egy kád padhoz, felhalmozott komódhoz, öltöző segédeszközhöz vagy elkapó eszközhöz. Az OT ezután a beteg alkalmazza az alkalmazkodó berendezéseket a biztonság és az önállóság érdekében.

Felszerelés