Gyulladt szemmembrán okoz

Áttekintés

A kötőhártya nevű membrán lefedi a szem fehérjét és a szemhéjak alját. Ha irritált vagy gyulladt, a szem fehérje pirosra fordulhat. Más tünetek is előfordulhatnak, mivel a conjunctiva gyulladás minden oka gyakran kissé eltérőnek tűnik. Mint ilyen, a szemmembrán gyulladásának okai, valamint a kísérő tünetek ismerete segíthet meghatározni az okot és segíteni a szenvedőknek a megfelelő kezelést.

Allergia

A szem körüli allergiás reakciók általában szemgyulladást okoznak. Sokan szezonális allergiákat és reakciókat tapasztalnak a kedvtelésből tartott petrezselyem, a cigarettafüst vagy egyéb allergének kezelésére. Válaszként a szemek pirosra válhatnak, viszkethetnek és szakadhatnak, vagy vastag mentesítést kaphatnak, állapítja meg a Michigan Kellogg Eye Center. Egyes embereknél a szemhéjak duzzanata is tapasztalható, mivel a gyulladás gyakran befolyásolja a belső szemhéjakat is. Az orális allergiás gyógyszerek, mint például a túlzottan magas vérnyomáscsökkentő antihisztaminok, javíthatják a szem tüneteit. Néhány ember azonban allergiás szemcseppeket igényel a szemgyulladás csökkentése érdekében. Sok gyógyszertár szállít nonprescription allergiás szemcseppeket. Ha a tünetek nem reagálnak a recepciós nemteljesítésre, a szemész orvosa erősebb szemcseppet írhat fel a tünetek enyhítésére.

Fertőzés

A membránnal fertőzött kötőhártya-gyulladás, amelyet más néven pinkeye-nek is neveznek, gyulladást okozhat. Ez a körülmény tipikusan a szem fehérjét tűnik teljesen vörösnek, de a fertőzés viszketést, felszakadást, fedelet duzzadást és fényérzékenységet, vagy vastag, nyálkahártya-menteset okozhat. Ha a fertőzés a baktériumokból származik, a szemész orvosa antibiotikum szemcseppet írhat fel a fertőzés kezelésére. A vírusos kötőhártya-gyulladás, amely gyakran a közönséges hidegvírusból származik, nem rendelkezik kezeléssel. Az orvos javasolhatja, hogy hagyja abba a fertőzést önmagában, jelentette be a University of Maryland Medical Center. Súlyos tünetek esetén az orvos szteroid szemcseppeket vagy egyéb cseppeket írhat fel a gyulladás csökkentésére.

Szaruhártya kopás

Az idegen testek a szemükben, bármennyire kicsiek is, kis szemetet vagy kopást okozhatnak a szem érzékeny felületén, a szaruhártyának nevezik. A szaruhártyán lévő kopás gyakran szempárat és gyulladást okoz. Más tünetek közé tartozhatnak a látásváltozások, a fényérzékenység, a fájdalom, az idegen testérzet vagy a fedődaganat, a MedlinePlus szerint. Az enyhe kopás általában nem igényel orvosi kezelést. Ha azonban úgy érzed, hogy az idegen test még mindig a szemedbe kerül, forduljon a szemészhez, aki megvizsgálja a felületet, és megnézheti, hogy az ügy a fedél alá került-e. Ha a kopás súlyos fájdalmat okoz, az orvos a kontaktlencsét a szemhez kötővel látja el, melyet kötő kontaktlencséknek hívnak, hogy megvédje a szem felületét a további irritációtól.