Javasolt kalória, szénhidrát és nátrium napi adagok

Áttekintés

Az egyes tápanyagokhoz javasolt napi adagokat epidemiológiai vizsgálatok alapján számítják ki, ami azt jelenti, hogy sok embert nagy populáción keresztül tanulmányoznak, diétájukat, vitaminszintjüket és betegségi arányukat számolják. Ezen információk alapján a kormány korosztály szerint az amerikaiak számára ajánlott étrendi juttatásokat, vagy RDA-kat dolgozott ki. Ezeket azóta felváltotta egy frissített ajánláscsomag, a Dietary Reference Intakes vagy DRI-k, bár nem ritka, hogy az emberek az RDA-ra vonatkoznak. Bizonyos egyedeknek többé-kevésbé kell egy adott tápanyagra szorulnia a sajátos egészségügyi problémáik alapján, ezért tanácsos egy dietetikus, orvos vagy más egészségügyi szakemberrel konzultálni az egyén legjobb táplálkozási tervének meghatározásához.

Kalória

A kalóriák az élelmiszerekben található energia mérőeszközei. A zsírok 9 kalóriát tartalmaznak grammonként, az alkohol 7 kalóriát tartalmaz grammonként, a fehérje és a szénhidrátok 4 kalóriát tartalmaznak grammonként. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a DRI-khez használt szabványok 2000 kalóriás étrenden alapulnak. Néhány embernek többre van szüksége, és másoknak kevesebbnek kell lennie az életkoruk, méretük, anyagcsere arányuk és más megfontolások függvényében. A nagyon aktív emberek és a terhes nők például több kalóriát igényelnek. Az üledékes személyeknek kevesebb kalóriára van szükségük. A súlygyarapodó emberek, például a testépítők, több kalóriát kell fogyasztaniuk, mint égetni. A testsúlycsökkentő embernek kevesebb kalóriát kell fogyasztania, mint égetni. Azok, akik megtartják jelenlegi súlyukat, olyan sok kalóriát kell elfogyasztaniuk, amennyit égnek.

Szénhidrát

A szénhidrátokat egyszerű vagy komplex cukrok közé sorolják. A glükóz néven ismert szénhidrát a szervezet sejtjeinek elsődleges forrása. E tápanyagok különböző formáit találják olyan élelmiszerekben, mint a kukorica, tészta, rizs, burgonya és édesség. A 2000 kalóriás étrend alapján a szénhidrátok ajánlott fogyasztása 130 gramm a legtöbb ember számára, bár ez némileg eltér a kor és a körülmények függvényében. Például a 6 hónapos és 7-12 hónapos kortól született csecsemők 60 és 95 gramm szénhidrátot ajánlanak. A terhes és szoptató nőknek 175, illetve 210 grammnak kell lenniük.

Nátrium

A nátrium a normál sejtműködésért felelős ásvány, és szabályozza a test folyadéktérfogatát. Sok feldolgozott élelmiszerhez nátrium van hozzáadva. Ezek közé tartoznak az olyan ételek, mint a túró, a sózott hús és a dió. A só 40 tömegszázalék nátriumot tartalmaz. A legtöbb átlagos egészséges embernek napi 1,5 gramm nátriumot kell ajánlania. A nátrium túlzott használata szív- és érrendszeri betegségekhez, stroke-okhoz és magas vérnyomáshoz vezethet, és bizonyos embereknek alacsonyabb nátriumtartalmú étrendet kell fenntartaniuk.