Kétoldalú boka ödémájának okai

Áttekintés

Az ödéma folyadék szivárgást jelent a vérből és a nyirokerekből a lágy szövetekbe. A megnövekedett teljes testvíz, a csökkent véráramlás az edényeken, a vérkémiai változások, a gyulladás és a pozició tényezők hozzájárulhatnak a szövetekbe való folyadékszivárgáshoz. A lábak és a bokák különösen érzékenyek az ödéma iránt, mivel a gravitáció elősegíti a test összegyűjtését.

Tartós vagy ülve

A lábakban fellépő izomaktivitás elősegíti a vér és a nyirok folyadék felemelkedését és a lábaktól való kiszorítását. Tartós állóképesség vagy ülőképesség okozhat folyadékot az alsó lábakon belül a gravitáció és a lábizmok csökkent mozgási hatásai miatt. A meghosszabbított ülés a levegő, a vonat vagy az autóutazás során jelentős bilaterális boka ödémát okozhat. Hasonlóképpen az emberek, akiknek munkájuk során nagyrészt álló helyzetben kell állniuk, ismétlődő epizódokat tapasztalhatnak a boka ödémájában. A helyzeti ödéma gyakran egy éjszakai alvás után oldódik meg. A lefekvés elősegíti a folyadék reabszorbcióját a szövetekből a keringésbe.

Terhesség

A vércukor teljes térfogata kb. 50% -kal nő a terhesség alatt. A megnövelt folyadék enyhe ödémát okoz az egész testben. A gravitációs erők növelik ezt a természetes terhességi adaptációt, gyakran észrevehető duzzanatot okozva a lábakban és a bokában. Az alsó végtag oedema kifejezetten a terhesség késői szakaszában jelentkezik, amikor a megnagyobbodott méh összenyomja a vénás és a nyirokcsomókat a medencében és a hasban. Bár a bilaterális boka ödéma gyakori a terhesség ideje alatt, a hirtelen fellépő ödéma hirtelen fellépése jelezheti a pre-eclampsia kialakulását, ami a terhesség veszélyes szövődménye.

Elhízottság

Az elhízás általában kétoldalú láb- és bokaödémát okoz. Egy 2006-os “Circulation” című cikkében Dr. Paul Poirier és munkatársai beszámoltak arról, hogy a nyirokcsomók túlterhelése, az inaktivitás és az elhízással kapcsolatos szívelégtelenséggel kapcsolatos változások hozzájárulnak az alsó végtagok lágyrészében lévő folyadék felhalmozódásához.

Szív elégtelenség

A szívelégtelenség gyakran kétoldali láb- és boka duzzanatot okoz. Az American Family Physician-ben megjelent 2005-ös cikkében Dr. James O’Brien és munkatársai elmagyarázzák, hogy a szívelégtelenség csökkent szivattyúteljesítménye gyakran megnöveli a vese megtartását a veséknél. A megnövekedett teljes testvíz kiváltja az ödémát. A diuretikumokkal kezelt betegek számos tünetmentesen kezelhetik ezt a tüneteket.

Az akut és krónikus veseelégtelenség az alsó végtag duzzanatot okozhat. A fehérje elvesztése a sérült vesék és a teljes testvíz túlterhelés miatt a folyadék szivárgását a lágy szövetekbe. Bár a gravitációs erők jellemzően az alsó végtagok legsúlyosabb duzzadását okozzák, a veseelégtelenség ödémát okozhat a test egészében.

Veseelégtelenség