Koreai ginzeng tea mellékhatások

Áttekintés

Az úgynevezett ázsiai, kínai vagy panax ginseng, a koreai ginzeng egy közös gyógynövény különböző betegségek kezelésére. A koreai ginzeng tea segíthet, ha merevedési zavarai vannak, férfi meddőség, cukorbetegség, krónikus fáradtság szindróma, megfázás, fertőzések vagy influenza. A koreai ginzenget is felveheti az immunrendszer és az atlétikai teljesítmény növelésére. A koreai ginzengnek azonban számos mellékhatása van, és enyhe, esetleg veszélyes lehet.

Fokozott vérnyomás és pulzusszám

A koreai ginsengnek negatív mellékhatásai lehetnek a vérnyomására és a pulzusszámára. Az emberek arról számoltak be, hogy a koreai ginseng túlzott dózisát követően megnövekedett szívfrekvenciát és emelkedett vérnyomást tapasztaltak, mondja a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központja. Egyes emberek azt jelentették, hogy a koreai ginzeng felvétele után tachycardiát tapasztaltak, jegyzi meg a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Ha magas vérnyomása van, amely nem szabályozza a gyógyszereket, forduljon orvosához, mielőtt a koreai ginzengeket bevenné, mert ez növelheti a vérnyomását a University of Michigan Egészségügyi Rendszer szerint.

Emésztőrendszeri problémák, álmatlanság és idegesség

Az emberek arról számoltak be, hogy álmatlanságot és idegességet tapasztalnak a koreai ginseng bevétele során, mondja a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Ha koffeint fogyaszt a koreai ginzeng segítségével, akkor növelheti a mellékhatások kockázatát, amelyek az overstimuláció miatt következnek be, állítja a Michigan Egyetemi Egészségügyi Rendszer. A koreai ginzeng felvételének vagy a tea fogyasztásának néhány egyéb mellékhatása émelygés, hányás, hasmenés és szájszárazság.

Hormonális hatások

A koreai ginseng ösztrogénszerű hatásokat okozhat a szervezetben. Bár a jelentések ritkák voltak, néhány esetben a Pittsburgh Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a nők a postmenopausalis hüvelyi vérzést, a menstruációs rendellenességeket és a mellérzékenységet a koreai ginseng használatával tapasztalták. Ezek a mellékhatások általában a koreai ginseng hosszú távú használata után jelentkezhetnek. Ha terhes vagy laktál, ne használja a koreai ginzenget. Továbbá, ha bármilyen olyan betegsége vagy állapota van, amelyre hormonok vannak, például az ösztrogénérzékeny emlőrák, akkor ne igyon koreai ginseng teát. A koreai ginseng stimulálta a mellrák sejtek növekedését egy kémcsővizsgálatban.

Vérrögök

A koreai ginzeng felvétele megzavarhatja a vérlemezkéket és véralvadási tendenciáit, ami potenciálisan vérrögöket okozhat. Egy kettős-vak klinikai vizsgálat és egy esetjelentés jelezte, hogy a koreai ginseng csökkentheti a Coumadin vérhígító hatékonyságát, mondja a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központja. Kerülje el a koreai ginzeng teát, ha antikoagulánsokat vagy “vérhígító” gyógyszereket szed, mert ezzel növelheti a veszélyes vérrög kialakulásának kockázatát, a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center szerint.

A koreai ginseng hosszú távú használata veszélybe sodorhatja a mániákus epizódokat. Egy esetjelentés egy 26 éves férfi volt, aki nem volt pszichiátriai betegség, és manicista lett a koreai ginzeng felvétele után, mondja a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. A férfi 250 milligrammnyi koreai ginzenget fogadott naponta háromszor egy hosszú ideig, de a mániája megtorpant, amikor abbahagyta a ginzenget. A Pittsburgh-i Egyetem szintén két másik esetre utal, amelyek arra utalnak, hogy a koreai ginzeng felvétele bizonyos antidepresszáns gyógyszerek szedésén keresztül mániás epizódokat okozhat. Ha bizonyos pszichiátriai gyógyszereket, különösen monoamin-oxidáz inhibitorokat vagy “MAOI-t” szed, akkor ne vegyen be koreai ginzenget.

A koreai ginseng teát a Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi Központja szerint a vér glükózszintje csökkentheti és hipoglikémiát okozhat. Ha cukorbetegsége van, nagyobb a hipoglikémia kockázata, különösen akkor, ha diabéteszes gyógyszereket szed. A cukorbetegség elleni gyógyszerek és a koreai ginzeng kombinációja miatt a vércukorszintje túl sokat csökkenhet. A potenciális mellékhatás és a hipoglikémia kockázata miatt kerülje a koreai ginzeng felvételét, ha inzulint vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszereket, például szulfonilureátot szed, a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center mondja.

Mániás epizódok

A hipoglikémia