L-leucin előnyeit

Áttekintés

Az L-leucin egy esszenciális aminosav, azaz meg kell szereznie az étrenden keresztül, mert a szervezet nem képes rá. Az L-leucint hús, tejtermékek, tojás, szója és egyéb bab fogyasztásával, vagy étrendkiegészítőként is meg lehet szerezni. A leucin potenciális előnyökkel jár a testsúly, a sovány izomtömeg és a koleszterinszint szempontjából, bár a kutatás korlátozott és ellentmondásos, állítja Ray Sahelian orvos, aki természetes kiegészítőként foglalkozik. A tanulmányok főként az állatokat érintik, nem pedig az embereket. A leucin-kiegészítők szedése előtt konzultáljon egy szakképzett egészségügyi szolgáltatóval.

Izommentesítés

Az L-leucin, hasonlóan más esszenciális aminosavakhoz, segít az izomtömeg fenntartásában. Emiatt sok testépítő és sportoló vesz leucin-kiegészítőket. Egy, a “Journal of Physiology” 2005. december 1-jei számában közzétett egyik állatokkal végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a leucin etetéses patkányok gátolják az izomfehérje lebontását. Egy másik cikk a folyóiratban tárgyalja ezt a kutatást, elmagyarázva, hogy bár az étkezési zsír csökkentése ajánlott az idősek számára, továbbra is fontos a magas minőségű fehérje fogyasztása.

Súlyveszteség előnyei

Egy másik, az “Medicine and Science in Sports & Exercise” 2009. májusi számában megjelent egy másik állatvizsgálat az L-leucin hatását értékelte az olyan testsúlycsökkenés mellett, amely patkányoknál 15 héten át magas zsírtartalmú étrendet fogyasztott. A kutatók ezeket a patkányokat két edzőcsoportba osztották, egy csoportot kapott leucin-kiegészítéssel. A leucinnal kombinált gyakorlat erősebb hatással volt a testsúlycsökkenésre, mint a testmozgás.

Koleszterin szintek

A 2009. májusi “Medicine & Science in Sports & Exercise” tanulmányban, amely a leucinummal kiegészített patkányokat is tartalmazta, a magas sűrűségű lipoprotein koleszterinszintje, az úgynevezett “jó” koleszterin szintje emelkedett. A “Diabetes” 2007. júniusi számában publikált kutatások a leucin ivóvízzel kiegészített egerekben a koleszterin szintre gyakorolt ​​hatását vizsgálták. A leucinnak nem volt észrevehető metabolikus hatása a rendszeres táplálékot fogyasztó patkányokra. Jelentős hatással volt a magas zsírtartalmú diétát fogyasztó csoportra, mint a leucin-kiegészítés nélkül ugyanolyan diétát fogyasztó egerek. A leucin fogyasztása a testtömeg-növekedés 32 százalékos csökkenését és a testzsír 25 százalékos csökkenését eredményezte ezekben az egerekben, valamint javította az inzulinérzékenységet és megelőzte a magas vércukorszintet. A leucint kapó egerek szintén alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet, a “rossz” koleszterint, 53 százalékot és a teljes koleszterinszintet 27 százalékkal csökkentek.