Mellékhatások a hidroklorotiazidra

Áttekintés

A hidroklorotiazid az Egyesült Államokban a leggyakrabban előforduló vizelethajtó, vagy “vizes tabletta”. Olyan betegségek kezelésére alkalmazzák, mint a magas vérnyomás, szívelégtelenség és ödéma – a felesleges folyadék felhalmozódása. A hidroklorotiazid kapszulákban vagy tablettákban kapható, önmagában vagy más magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel kombinálva.

Elektrolit egyenlőtlenségek

A diuretikumok az elektrolitok, például a nátrium, a kálium és a magnézium elektrolit mennyiségének növelése révén dolgoznak, és a vizelettel ürülnek. Miközben ezeket az elektrolitokat kiszűrik a vérből, a vérmennyiség csökkentése érdekében folyadékot vonnak magukkal. A hidroklorotiazid hidrokloridjai alacsony nátrium-, kálium- és magnéziumszintet okozhatnak. Alacsony elektrolitszinteket észlelnek a rutin vérvizsgálatokban. Ha elektrolit kiegyensúlyozatlanság alakul ki, az orvos a probléma kijavítására pótlékokat vagy táplálkozási változtatásokat tehet fel.

Emelkedett vércukor

A vér folyadék mennyiségének csökkentése növelheti a glükóz vagy a vércukor koncentrációját. Legtöbbször a szervezet képes szabályozni és a vércukorszintet normális tartományban tartani. Ha cukorbetegsége van, azonban a vércukorszint növekedhet.

Magas koleszterin

Amikor elkezdi a hidroklorotiazidot, akkor a koleszterin szintje akár 5-15% -kal is növekedhet. A koleszterinszintje visszatérhet az előző szintre, miután több hónapja hidroklorotiaziddal volt.

Napérzékenység

A hidroklorotiazid napsérülést okozhat. Ez azt jelenti, hogy hamarabb és egyszerűen leéghet, mint a hidroklorotiazid szedése előtt. A napvédő alkalmazása a napsütés előtt segíthet megvédeni a leégéstől.

A hidroklorotiazid egy szulfonamid, ami azt jelenti, hogy kémiai szerkezete hasonló a szulfamid antibiotikumokkal. Azok a személyek, akik allergiásak a sulfa antibiotikumokra, allergiásak lehetnek a hidroklorotiaziddal szemben. Az allergiás reakció tünetei lehetnek kiütések, viszketés, csalánkiütés és zihálás vagy légszomj. Ha olyan bőr tünetei jelentkeznek, amelyek allergiás reakciót jelezhetnek, hagyja abba a gyógyszer szedését és vegye fel a kapcsolatot orvosával. Ha légzési nehézséget tapasztal, kérjen sürgősségi orvosi ellátást.

Sulfa Reakció

Köszvény

A köszvény olyan állapot, amelyben a vérben lévő extra húgysav kristályosodik és lerakódik a kötésben, általában a nagy lábujj. A köszvényt az érintett ízületek vörössége és duzzanata okozza, ami súlyos fájdalmat okoz. A hidroklorotiazid által okozott vér csökkent folyadékmennyiség tovább növelheti a húgysav koncentrációját a vérben. Ez köszvényt okozhat azokban az emberekben, akiknek korábban soha nem volt ilyen, vagy olyan betegeknél, akik korábban diagnosztizálták a köszvényt.

Mivel a szulfát antibiotikumokkal kapcsolatos, a hidroklorotiazid-kezelésben részesülő személyek fokozott veszélyt jelentenek a Stevens-Johnson szindróma néven ismert súlyos állapot kialakulására. Stevens-Johnson szindróma esetén a bőr külső rétege leválik a testből. Rendkívül ritka rendellenesség, évente mindössze 1,9 eset / millió ember. Ezek közül az esetek közül 50% -ig nincs ismert ok. Amikor a Stevens-Johnson szindrómát gyógyszeres kezelés okozza, akkor a legvalószínűbb, hogy a gyógyszer bevételének első hónapján belül jelentkezik.

Stevens-Johnson szindróma