Olyan gyógyszerek, amelyek köhögést okoznak

Angiontensin-konvertáló enzimgátlók (ACEI-k)

Egyes gyógyszerek növelik a krónikus köhögés kockázatát, különösen az angiotenzin-konvertáló enzim inhibitorokat – ACEI-t – a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszereket. Ezenkívül a szitagliptin, a 2-es típusú cukorbetegség gyógyszere szintén okoz a köhögést a James N Baraniuk és a Mary J. Jamieson East Tennessee Egyetem professzora szerint az “Allergia, asztma és klinikai immunológia” című 2010. évi cikkében. Felhívják a figyelmet, hogy a szedagliptin szedése alatt a felhasználók 6% -a köhögést és torokfájást okoz. Egyes antibiotikumok köhögést okozhatnak, akár belélegezhetik a szteroidokat.

A szitagliptin

A National Health Lung Eduction Program – az NLHEP – jelentések szerint az ACEI-t használó betegek legfeljebb 20% -ánál köhögés alakul ki, és egyiküknek sem az ACEI sem jobb vagy rosszabb, mint a köhögés okozta. Nem világos, hogy mi okozza a köhögést, mondja az NLHEP, de ismert, hogy a köhögés az ACEI kezdetétől számított egy héten belül vagy egy évvel később jelentkezhet. Az ACEI által okozott köhögés enyhe problémáktól a szélsőséges hacking köhögésig terjed. Ez a köhögés általában rosszabb, és amikor az ember fekszik. Ha az ACEI leáll, a köhögés végül eltűnik, két hét alatt több hónapig. A pulmonalis szakértő Peter V. Dicpinigaitis, a Montefiore Orvosi Központ Bronxban, New Yorkban a 2006-os “mellkas” című cikkében az ACEI-k által okozott köhögéses betegeket át lehet váltani angiotenzin-receptor blokkolókra – ARB-kre, amelyek jelentősen Alacsonyabb a köhögés kockázata.

antibiotikumok

Annak ellenőrzésére, hogy a szitagliptin okozza a köhögést, a Baraniuk és a Jamieson 15, a szitagliptint intoleráns betegeket készített. Találták a köhögés, orrfolyás – orrfolyás tüneteit – és a fáradtság az érintett betegek szedagliptin kezdetétől számított 1-8 héten belül jelentkezett. Ezek a tünetek a gyógyszer leállítását követő egy héten belül lezárultak. Azt is megjegyzik, hogy az inhalált vagy az orr glükokortikoidok megoldhatják ezt az allergiás problémát, és lehetővé tehetik az egyéneknek a szitagliptin szedését.

Belélegzett szteroidok

2006-os cikkében a “mellkas” a köhögés okaira, az Udaya B.S. Prakash, MD megállapítja, hogy egyes antibiotikumok krónikus száraz köhögést okoznak, és ha nem állnak rendelkezésre bizonyítékok abnormalitásokra a képalkotó vizsgálatokban, akkor az antibiotikum által kiváltott köhögésnek – de gyakran nem – az orvosoknak kell az oka. Okozhat köhögést az amfotericin, az eritromicin, az aminoglicidek és a szulfonamid antibiotikumok, mondja Prakash, aki megjegyzi, hogy a köhögés mechanizmusa valószínűleg azzal függ össze, hogy miért veszi az ember az antibiotikumot vagy infiltratív rendellenességet.

Néha az asztma vagy az orr-allergiás emberek inhalálóiban vagy intranazális spray-jeiben használt cortiocosteroidok okozhatnak száraz köhögést a Mayo Clinic személyzete szerint. Azt ajánlják, hogy az inhalátorban a víz beszívja a vizet. Ügyeljen arra, hogy köpelje ki a vizet, és ne lenyelje, azt tanácsolják.