Omeprazol máj mellékhatások

Májgyulladás

Az Omeprazol, a márkanév alatt forgalmazott gyógyszer a Prilosec, olyan gyógyszer, amely elnyomja a gyomorsav termelését. Az omeprazol protonpumpa-gátlónak minősül és gyomorégés okozta gyakori gyomorégés kezelésére és gyomor- és nyombélfekélyek kezelésére javallt. Az omeprazolt Zollinger-Ellison szindrómának nevezett gyomorsav hiperszekréciós állapot kezelésére is alkalmazzák. Az omeprazol számos módon károsíthatja a májat.

Biliary rendszer

A Drugs.com szerint az omeprazol májgyulladást vagy májgyulladást okozhat. Az omeprazol metabolizálódik a májban. A máj lebontja az omeprazolt olyan termékekké, amelyek könnyen eltávolíthatók a szervezetből a vesékből. A máj omeprazol expozíciója károsíthatja a májsejteket, ami a májgyulladáshoz vezethet. A Netdoctor.co.uk szerint a hepatitis korai jelei közé tartozik a fatika, a rossz közérzet, az émelygés, az étvágycsökkenés, a megnagyobbodott máj, a bőrkiütés és az izomfájás miatt duzzadt has. Az omeprazol-kezelést abba kell hagyni, hogy a máj gyógyuljon.

Májelégtelenség

A Drugs.com kijelenti, hogy az omeprazol alkalmazása befolyásolhatja az epeutak működését. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint az epeutak közé tartoznak a májban, az epehólyagban, az epevezetékek a májban és az epevezetékek a májon kívül. Az epe rendszer fontos szerepet játszik az epének termelésében, ami a zsírok és ajak emésztésében fontos folyadék. Az omeprazol károsítja az epe normális áramlását, és ez vezet a szemek és a bőr sárgulásához, az epeúti fájdalomhoz, az epehólyag-fájdalomhoz, az epehólyaggyulladáshoz és az epevezetékhez.

A májelégtelenség a máj nem képes a metabolikus funkciók elvégzésére. A Drugs.com szerint az omeprazol hosszú távú alkalmazása teljesen elpusztíthatja a májat a májszövet hegesedésével. Néhány beteg azonnal akut májelégtelenségben szenvedhet az omeprazol szedése után. A májelégtelenség visszafordíthatatlan és májtranszplantációt igényel. Az akut májelégtelenség jelei közé tartoznak a sötét vizelet, az agyag színezett széklet, a viszketés, a bőr és a szemek sárgulása, megnagyobbodott has, hasi fájdalom, étvágytalanság, émelygés és hányás.