Rhodiola veszélyeket

Szorongás

A gyógynövény rhodiola, más néven arany gyökér, Észak-Európa és Ázsia nagy magasságú régióiból származik. A gyógynövények általában a rhodiolát adaptogénnek tekintik. Az ebbe az osztályba tartozó gyógynövények, amelyek magukban foglalják a ginzenget, a ashwagandhát és az eleuthero-t, lehetővé teszik, hogy a szervezet alkalmazkodjon a stresszhez az étvágy, az alvás, a hangulat vagy a szexuális egészség csökkentésével. Habár a rhodiola általában biztonságosnak tekinthető, egyes betegeknél mellékhatásokat okozhat. A rhodiola alkalmazása előtt forduljon egészségügyi szolgáltatójához, különösen akkor, ha Önnek gyógyászati ​​állapota van.

Száraz száj

Egy 2008-as kísérleti tanulmány a Kaliforniai Egyetemen arra a következtetésre jutott, hogy a rhodiola enyhítheti a szorongás tüneteit a generalizált szorongásos rendellenességben szenvedőknél vagy a GAD-nél. Bár a tanulmány eredményei biztatóak, a természetgyógyász Ray Sahelian figyelmeztet arra, hogy rhodiola elsődleges kezelésként alkalmazza a szorongásos rendellenességeket. Dr. Sahelian kijelenti, hogy a rhodiola stimuláns hatású lehet, és egyes betegeknél súlyosbíthatja a szorongás tüneteit. A rhodiola-t óvatosan kell alkalmazni, ha hajlamosak olyan stimulánsokra, mint a koffein és az efedrin.

Szédülés

A Kaliforniai Egyetem kutatói a rhodiola kiegészítők elsődleges mellékhatásaként szájszárazságot jelentettek. Ez a klinikailag xerostomia néven ismert tünet végső soron ártalmatlan. Ugyanakkor nagyon kellemetlen lehet, és akadályozhatja a rhodiola felhasználó életminőségét. A Mayo Clinic javasolja nedvesítőszerek, rágógumik és alkoholmentes szájvíz alkalmazását a szájszárazság megkönnyítésére. Ha ez a mellékhatás továbbra is fennáll, közölje az egészségügyi szolgáltatóval.

Álmatlanság

A 2008. évi Kaliforniai Egyetem kutatói a szédülést a rhodiolához társuló gyakori mellékhatásként említik. Ez a mellékhatás rendszerint enyhe, és a gyógynövény stimuláló hatásával kapcsolatos. Azonnal forduljon egészségügyi szakemberhez, ha szédülést, émelygést, mellkasi fájdalmat vagy mentális zavarokat okoz.

Szívdobogás

A magas dózisú rhodiola a nyugtalanság és álmatlanság epizódjait idézheti elő Dr. Sahelian szerint. A mellékhatás elkerülése érdekében csak reggel vagy kora délután vegye be a rhodiolát, amikor a legkevésbé valószínű, hogy zavarja az alvási ciklusát. Ez a mellékhatás jelentősebb lehet azok számára, akik más stimulánsokat, például koffeint és nikotint használnak.

Dr. Sahelian elismeri a rhodiola potenciálját a szív- és érrendszeri betegségek kezelési lehetőségének, de nem javasolja, mert egyetlen tanulmány sem igazolta biztonságosságát és hatékonyságát. Sahelian azt állítja, hogy nagyon magas dózisú rhodiola szívritmuszavarokat okozhat. A rhodiola-t rendkívüli óvatossággal és csak egészségügyi szolgáltató felügyelete mellett használja, ha szív- és érrendszeri állapotban vagy tachycardia előfordulásában szenved.