Rizs korpa előnyei és mellékhatásai

Áttekintés

A világon évente több mint 600 millió tonna rizst gyúrnak, és a táplálkozási értékei többsége a rizs és a csíra, a NutraCea szerint. A rizs korpa különböző egészségügyi előnyöket kínál az antioxidánsok, az E-vitamin, a B-vitaminok és az esszenciális zsírsavak tartalmának köszönhetően. A rizs korpa antioxidánsai különböző folyamatokon dolgoznak, és pozitív hatást gyakorolnak a biológiai rendszerre. A rizs korpa a fitoszterolok természetes forrását is szolgálja, amelyek vércukor-kontrollt, prosztata-egészséget és koleszterin-anyagcserét biztosítanak. A rizs korpa természetesen laktózmentes, gluténmentes és hipoallergén, így sokféle ízléssel tolerálható egészségügyi termék. Bár a rizstermesztés számos egészségügyi előnye van, a mellékhatások a szokásos fogyasztáshoz kapcsolódnak, az egyén anyagcseréjétől, a fogyasztás típusától és a bevitel gyakoriságától függően.

Harcol krónikus körülmények között

A rizskorongban található különböző fitonutriensek jelentősen megakadályozzák a betegség megelőzését, a zhion.com-on leírt kísérleti kutatási eredmények bizonyítékai szerint. A fitonutriensek, mint az inozit, a rizsolaj, a ferulinsav, a gamma-orizanol, a növényi szterolok és mások olyan körülményeket javítanak, mint a rák, a zsírmáj, a vesekövek és a szívbetegségek. A rizs korpa javítja a plazma lipidprofilokat is, ezáltal hatékonyan csökkenti a plazma koleszterin és a triglicerid koncentrációját, miközben növeli a magas sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet.

Fiber forrás

Az essortment.com szerint a korpa az étkezési rost egyik leggazdagabb forrása. A rostkenderben lévő rosttartalom hatékony a szívinfarktus, bélrendszeri rendellenességek és különböző rákos megbetegedések megelőzésében. A rizsrák rosttartalma szintén fontos szerepet játszik a testtömeg-szabályozásban, mivel elősegíti a teltség érzését étkezés nélkül. A rostok hatása nyilvánvaló azokban az emberekben, akiknek a táplálkozása magas a rostban, mivel általában alacsonyabb az elhízás okozta rákos megbetegedések és szívrohamok kockázata. Míg a rost szükséges a megfelelő emésztési funkcióhoz, a túlzott bevitel okozhat puffadást és bélgázt.

Tápanyagokat biztosít

A rizsbányának számos egészségügyi előnye van, hiszen tápanyagban gazdag a biológiailag elérhető vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, Brent Detering “Rice Bran for Healthy Body & Life” című cikke szerint. Ezek a hatások segítenek a szervezetünkben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek degeneratív körülményeket okoznak. A rizs korpa vitaminokat, antioxidánsokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a koleszterinszint csökkentését, a betegségek leküzdését, az immunrendszer erősítését és a szabad gyökök elleni küzdelmet. A rizsbak az E-vitamin komplex értékes forrása, az antioxidánsok és más tápanyagok is, amelyek az öregedés hatásait gátolják.