Rost gabona mellékhatásai

Áttekintés

A táplálék szál lehetővé teszi az emésztőrendszer szabályszerűségét, és a táplálkozás után hosszabb ideig érzi magát. A rostokban gazdag étrend akár csökkentheti a súlyos betegségek kockázatát, mint például a vastagbélrákot, a Journal of the American Medical Association 2005-ben közzétett tanulmány szerint. Napi ajánlott étkezési rostot. Ezek a gabonafélék azonban kedvezőtlen mellékhatásokat okozhatnak, különösen azután, hogy azokat először bevezették az étrendbe.

puffadás

A rost gabona egyik gyakori mellékhatása a hasi puffadás, abnormális és kellemetlen érzés a teltségben a hasban. Ez gyakran előfordul, mivel a szálas gabonafélék rendkívül magas rosttartalma először sokkolja az emésztőrendszert, hiszen a szervezet nem szokott emészteni olyan élelmiszereket, amelyek olyan gazdag rostokban gazdagok. A AskDrSears.com elmagyarázza, hogy a puffadás túl sok rostot jelez az étrendben. Lassan növeli az étkezési rostszálakat rosttartalmú gabonafélékkel, ahelyett, hogy gyorsan áttérne egy szálas szegényről egy rosttartalmú étrendre, lehetővé teszi, hogy testetek lassan alkalmazkodjanak az új étrendhez, és minimalizálják a kellemetlen puffadást.

Hasmenés

Egy másik lehetséges mellékhatása az étkezési gabonafélék fogyasztása a hasmenés, jelentések AskDrSears.com. A széklet konzisztenciáját számos tényező határozza meg, ideértve azt az időt is, amikor az emésztett élelmiszer a vastagbélben vagy a vastagbélben helyezkedik el. A vastagbélben hosszú ideig tartó széklet száraz lesz, ami székrekedéshez vezethet. A vastagbélen áthaladó széklet túl gyorsan vezet vizes laza széklethez vagy hasmenéshez. Mivel a rostbevitel növeli azt az ütemét, amikor az élelmiszer áthalad az emésztőrendszeren keresztül, drasztikusan növeli a szálbevitelét rosttartalmú gabonákkal, ezért a szék a túl gyorsan átjuthat, ami hasmenést okozhat. A rostmaradványok fokozatos bevezetése az étrendjébe segíthet megakadályozni az emésztési mellékhatásokat, beleértve a hasmenést is, lehetővé téve testének alkalmazkodását az új étrendhez.

Vércukor szabályozása

Ritka esetekben a szálasbevitel drasztikus növelése a szálas gabonafogyasztás révén súlyosabb mellékhatásokhoz vezethet. A Medline Plus, amelyet az Országos Egészségügyi Intézetek vezetnek, elmagyarázza, hogy a szálas psyllium, amely bizonyos szálas gabonafélékben hozzáadott rostot tartalmaz, hatással lehet a vércukorszintre. A vércukorszintet számos hormon és szövet szabályozza, amelyek megakadályozzák, hogy a vércukorszint túl magas vagy alacsony legyen. A szőke psyllium segít csökkenteni a vércukorszintet, megakadályozva a vércukorszintet, amely a feldolgozott szénhidrát vagy cukor bevétele után előfordulhat. A szálas gabona hatása a magas vércukorszintű cukorbetegeknek előnyösnek bizonyulhat, ám káros lehet, ha már alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia kockázata áll fenn. Ha bármilyen vérrel vagy anyagcserezavarban szenved, mindig forduljon orvoshoz, mielőtt megváltoztatja az étrendjét, hogy elkerülje a negatív mellékhatásokat.