Vesekárosodás

Magas vérnyomás

A legtöbb embernek két veséje van, a létfontosságú szervek, amelyek része a húgyutaknak. A vesék szűrik a hulladékokat, megtartják a megfelelő folyadékegyensúlyt a testben és segítenek fenntartani a vérnyomást. Ezek hajlamosak mind hirtelen, akár akut károsodásra és hosszú távú krónikus károsodásra. Egy vagy mindkét vese károsodhat, csak egy működő vese esetén lehet fennmaradni. A súlyos kétoldalú vesekárosodásban szenvedő személyek dialízist igényelnek, hogy szűrjék a hulladékot a vérükből.

Cukorbetegség

A Nemzeti Vese- és Urológiai Betegségek Tájékoztató Clearinghouse megállapítja, hogy a magas vérnyomás a vesebetegség egyik vezető oka. A súlyos magas vérnyomás miatt hirtelen felléphet a károsodás, de gyakrabban fordul elő a hosszú távú kezeletlen vagy rosszul kezelt magas vérnyomás következtében.

Csökkent véráramlás

A cukorbetegség a vesebetegség egyik vezető oka. Gyakran diabetikus vesebetegségnek nevezik, amely a magas vércukorszint vagy glükóz káros, hosszú távú hatása miatt következik be a vesékben.

Kábítószer

A veséknek megfelelő véráramlás szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A MedlinePlus kifejti, hogy a vesék vérkeringésének csökkenése akut vagy hirtelen veseelégtelenséget okozhat. A csökkent véráramlás gyakori okai közé tartozik a vérzés, a fő égés, sokk vagy életveszélyes betegség. A súlyos folyadékbevitel vagy a forró környezeti hőmérséklet miatt bekövetkező súlyos dehidratáció a vesék veszélyeztetett véráramához is vezethet.

Fertőzés

Számos gyógyszer potenciálisan károsíthatja a veséket, különösen olyan egyénben, aki hajlamos a veseműködésre. Az antibiotikumok, a ciklosporin, a kemoterápiás gyógyszerek, az osteoporosis gyógyszerek és a nem szteroid gyulladásgátlók közé tartoznak azok a gyógyszerek, amelyek károsíthatják az érzékeny veséket. A Nemzeti Vese Alapítvány rámutat arra, hogy a repedés és a heroin krónikus vesekárosodást is okozhat.

A súlyos fertőzések vesefunkcióval járhatnak. A húgyúti fertőzések, a szeptikémia és az akut polynephritis felelős a vesekárosodás sok esetéért.

A vese károsodása számos öröklött és veleszületett betegségnek tudható be. A policisztás vesebetegség olyan állapot, amelyben számos kis ciszta zavarja a vesefunkciót. A vesicoureteralis reflux olyan állapot, amely a születéskor jelen van, amelyben a vizelet a húgyhólyagtól a vesékig áramlik. Bal kezeletlen, vese károsodást okozhat, beszámol a Mayo klinikáról.

Több vesebetegség autoimmun rendellenességként jelentkezik. Egyszerűen megfogalmazva, a szervezet támad, ami állandó károsodást okoz. A MedlinePlus szerint az interstitialis nephritis és az akut nephrosis szindróma kétféle autoimmun rendellenesség, amelyek a veséket hangsúlyozzák.

Congenital betegségek

Autoimmun rendellenességek